De hvide damer på terrassen

3 hvide damer på terrassen i vores have © iminhave.dk
3 hvide damer på terrassen i vores have – Trachycarpus fortunei palmer beskyttet med fleece.

Nu vil nogle af jer der følger med på iminhave.dk måske indskyde at jeg jo plejer at argumentere for at hørpalmerne fint kan klare sig udenfor hele året?

Og det kan de bestemt også, men da vi jo er på grænsen af “hvad der kan lade sig gøre” klimazonen, kan det være nødvendigt at beskytte palmer der står udsat.

Hvornår står en palme udsat i Danmark, Sydnorge og i det sydsvenske?

Når vi planter palmer i f.eks. danske haver, er vi tit fristet til at plante dem så de ses tydeligt.
Det kunne være midt på en gårdsplads eller terrasse. Man kunne måske også føle sig fristet til at plante dem på en lille forhøjning. Derudover er det en misforståelse at palmer helst skal placeres stik syd, så de får masser af sol. Palmer placeret sådan, kan med fordel beskyttes.

Vi taler ikke om beskyttelse mod kulde, da hørpalmer (Trachycarpus fortunei) kan klare ned -15 graders (kortvarigt -18 grader).

Nej vi taler beskyttelse mod fugt, sol og vind.
Vind siger næsten sig selv, da de fleste kender til chillfactor – der med lidt frost og meget vind kan tage livet af palmens vækstpunkt (der hvor de nye blade kommer op af sammen) og dermed altså palmen.

Palmer der står med visne og ødelagte blade, er altså heller ikke det smukkeste…så derfor giver det go’ mening at passe godt på sidste sæsons blade, ik.

Lyder det underligt at beskytte mod sol, når vi taler om palmer?

Det kan måske lyde underligt at beskytte mod sol, når vi taler om palmer. Men stærk vinter- og forårssol er ikke en god kombination når væksten er i dvale og der i den tidlige forårs periode ikke kan suges vand fra jorden.

vinterbeskyttelse af palmer © iminhave.dk
Vinterdækning af palmer der står udsat…bare for at være sikker.

Derfor står der “hvide damer” på vores terrasse – mens mange andre palmer i haven er plantet meget mere fornuftigt og derfor står uden beskyttelse.

…Og så ikke et ord mere om vinter – det er forår!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Et lille regnestykke for at undgå spam: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.