Sådan får du succes med palmer i din have

Overskriften virker måske lidt skråsikker, når vi her taler om eksotiske planter som palmer. For der er jo altid en risiko for at det ikke lykkedes…men den er ikke større end med så mange andre planter i vores danske haver.

Lad mig give et eksempel…da vi for over 20 år siden plantede et Abernes skræk træ i Nordjylland, var det vildt eksotisk og meget på grænsen af det mulige, men nu vokser det mange steder i Danmark uden problemer.

Og lad mig lige slå fast…palmer er ikke særlig besværlige og faktisk meget lette at passe!

Her følger 5 tips til at du lykkedes med at plante palmer i din have:

1. Hvor bor du?

Hvis du bor et af de få steder i Danmark, der altid sætter kulde rekord om vinteren, ville jeg vælge nogle andre eksotiske planter, eller plante palmer i krukker hvis du har mulighed for at sætte dem beskyttet om vinteren.

Ellers er det bare at plante løs…men følg de næste 4 råd:

2. Du skal vælge de rigtige palmer

Med mindre du er nørdet som jeg er og derfor forsøger alt muligt og umuligt, skal du altid gå efter hørpalmer.

Det latinske navn er Trachycarpus fortunei.
I nogle supermarkeder sælger de næsten alle palmer som hørpalmer. F.eks. Europæisk viftepalmer (Chamaerops humilis)…de kan ligne lidt, men kan kendes på at de har pigge på bladstænglerne.

En hørpalme har IKKE pigge på bladstænglen. Et andet kendetegn er hørpalmens hørligende tråde på stammen.

Den europæiske viftepalme er også spændende, men slet ikke så hårdfør når det gælder kulde og er væsentlig mere følsom for fugt.

Hårpalmen findes i flere arter, men Fortunei er den mest solgte og en af de mest hårdføre palmer, der samtidigt er til at betale.

En hørpalme kan kortvarigt klare ned til 15-17 frostgrader. Efter et års tid har den som regel fået godt fat og vokser derefter ca. 7-20 cm. og skyder 3-6 nye blade pr. år.

Mange tænker som jeg gjorde da jeg plantede min første hørpalme, at palmer kan li’ sol og sommer. Så den skulle selvfølgelig plantes stik syd og på en helt åben plads hvor den rigtig kunne ses…den palme døde hurtigt.

Vind og forårssol er en dårlig kombination for palmer!

Du skal derimod tænke læ, det kan godt være mod syd, men ikke nødvendigvis i sol hele dagen.
Nogle af de flotteste palmer i vores have står faktisk i skygge. De gror lidt langsommere men er meget flottere. Det vil sige store mørke blade på lange stilke.

En god placering er i læ, gerne tæt på en mur og i halvskygge…eller hvis du tør, helt i skygge.

3. Sådan planter du:

Når du planter din palme eller palmer, så sørg for at der er plads og dræn. Det gør du ved at grave plantehullet mindst en halv gang større end rodklumpen.

Palmer vil gerne stå drænet, men det betyder ikke dårligt jord…vælg god jord til at fylde efter med, du kan f.eks. vælge færdigblandet citrusjord.

Plant palmer i drænet, men god jord

Jeg laver min egen blanding. Den består af 1 del god kompost (senest komposteret hestemøg), 1 del havejord, 1 del sand og 1 del småsten eller vækstler. Men indrømmet, det er lidt nørdet… almindelig god plantejord blandet med lidt sten eller vekstler er også helt fint.

Jeg fylder næsten altid ekstra småsten i bunden, så drænet bliver godt…palmer kan ikke li’ at stå med fødderne i vand.

Hvad med gødning…jo, men giv hellere for lidt end for meget.
Jeg bruger naturgødning…små mængder hønsegødning eller komporsteret hestemøg 2-3 gange i løbet af foråret/sommeren. Sidste gang midt i august.

4. Et par plante tips:

Plant palmen ca. 5 cm lavere end den stod i potten og vand den rigtig godt ved plantning og efterfølgende hver 14. dag den første vækstsæson, regn gør det ikke!

Vand rigtig godt ved plantning og efterfølgende hver 14. dag første vækst sæson.

Klatvanding giver rødder i jordoverfladen…vi vil have den til at lave dybe rødder, da det giver en sundere plante og gør den mere modstandsdygtig til vinter over for frost.

Plant den ikke det mest fugtige sted i haven og læg gerne sten omkring stammen. Sten holder på varmen og fugten, og beskytter til vinter.
Men hvordan beskytter man palmen om vinteren? Læs det næste råd…

sten omkring stammen holder på fugt, giver ekstra varme og beskytter om vinteren

5. Sådan beskytter du til vinter:

Et vigtigt element for at lykkedes er, at din palme er placeret i læ.
Vinter- og forårs sol kombineret med vind og frost, er virkelig udfordrende for palmer…så står dine palmer ikke i læ, må du beskytte dem lidt.

Jeg har gennem mange år benyttet fleece stof. Det bryder vinden, hæver temperaturen en til to grader, beskytter mod regn og vigtigst, det lader palmen ånde.

Vinterdæk dem aldrig med plastik, da det giver meget kondens og dermed risiko for at din palme rådner!

Inden jeg vikler fleecestof omkring palmen, samler jeg bladene i en spids…jeg bruger bare et par runder tape eller ståltråd. Altsammen bliver efterfølgende holdt sammen af fleece.

De vigtigste områder at beskytte, er omkring rødderne og omkring hjertet.

Hjertet er der hvor det nye blad kommer op af stammen, og beskyttes bedst af fleecestof.

Rødderne beskyttes let med en bunke blade eller dækbark og grangrene.

Står din palme i læ og evt. i halvskygge, behøver du ikke tænke på beskyttelse…vil du gøre det lidt ekstra godt, kan du samle bladene og beskytte hjertet.

Det er en god idé at beskytte palmen det første år efter plantning. Mange af de palmer der lander i Danmark, kommer fra lande som Italien eller Spanien…de skal lige vende sig til temperaturen.

Rigtig god fornøjelse med dine #palmerihaven – det bliver fantastisk!

#palmeridanmark #eksotiskhave

2 svar til “Sådan får du succes med palmer i din have”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *