Bananplanter, 3 tips til overvintring
Jeg får en del spørgsmål om hvordan bananerne klarer vinteren, så det vil jeg prøve at forklare her.
Vi har tre bananarter i haven, hvoraf de to er ret hårdføre…og den sidste overhovedet ikke er hårdfør. De to hårdføre arter er Musa Basjoo og Musa Sikkimensis, eller Darjeeling-banan som den også kaldes.
Den tredje, der absolut ikke er hårdfør, er Ensete ventricosum ‘Maurelii, der også kaldes “den falske bananplante” da den slet ikke sætter bananer.
Findes der hårdføre bananer?
Men først, vil jeg lige forklare hvad der menes med hårdføre bananplanter. De to arter vi har i haven kan med lidt beskyttelse klare en del frost. Det vil sige at roden kan klare en del frost…blade og stamme tåler ingen eller næsten ingen frost, ligesom mange andre stauder. Og jeg ved godt mange kalder dem bananpalmer, men det er faktisk en staude…selvom det er en ret stor en af slagsen.
Tips til overvintring af bananplanter
De to hårdføre arter vi har i haven, Musa Basjoo og Musa Sikkimensis, har vi dels i store krukker og dels plantet i jorden. De der er plantet i krukker sætter vi ind i en frostfri garage, når den første frost melder sig. Inden de sættes ind skærer vi alle blade af (for at de kan være i garagen), så kun stammen bevares. Når vinteren er ved at være ovre, begynder de nye blade allerede at skyde op af stammerne, i garagen.
De der er plantet direkte i jorden gravede vi tidligere op og satte dem frostfrit vinteren over, for at bevare stammen…det gør vi ikke længere, de bliver i jorden. Når den første frost har fået bladene til at klappe sammen, skære vi hele planten ned og dækker med et godt lag flis eller dækbark. Til foråret skyder der nye bananer op som andre stauder, og er bananerne placeret solrigt og man er god til at vande, når bananerne let 2-3 meters højde.
Det er også muligt at beskytte stammen udendørs, ved at lave et tårn omkring stammen af f.eks. hønsenet som efterfølgende fyldes med halm og med et låg på toppen. Vi har dog tidsmæssigt fundet det lettere blot at stille dem i krukker der tages indendørs.
Med den sidste banan Ensete ventricosum ‘Maurelii, er det helt anderledes omstændigt.
Den store rødbladet Ensete er absolut ikke hårdfør…men utrolig smuk, og derfor alt bøvlet værd!
Vi joker ofte med at den er så frostfølsom, at vi om sommeren skal passe på med at gå for tæt på den med en is.
Vores Ensete bananer står i krukker, som tages indendørs når temperaturen falder til ca. 6 grader om natten. Vi holder bladene på et minimum vinteren igennem, så vi også selv kan være i stuen. Den røde Ensete banan skyder hurtigt blade på 1-1,5 meter, så den kræver lidt plads.
Andre skærer alle bladene af den, renser roden for jord, vender den på hovedet for at tømme den for vand og stiller den mørkt ved ca. 5-10 graders varme vinteren over. Til foråret plantes den igen, og vokser videre. Denne proces kræver en del omhu, da planten let rådner hvis den ikke er helt tør.
Jeg håber dette har svaret på nogle af de mange spørgsmål om bananer, og at det har givet lyst til at dyrke bananplanter i haven. Det er en fantastisk staude der med de kæmpe blade, bidrager til en utrolig frodighed i haven, et tropisk look eller som et arkitektonisk indslag i staudebedet. Uanset om det er Musa Basjoo med dens nærmest limegrønne blade, Musa Sikkimensis med grønne blade med mørkerøde striber eller Ensete ventricosum ‘Maurelii‘ med dens nærmest dybrøde blade, skaber de spænding, stemning og opmærksomhed i de fleste haver.
Rigtig go’ fornøjelse
PS: du kan se billeder fra vores eksotiske have og stille spørgsmål på instagram @iminhave eller på facebook.com/havedesignerhenrikravn
Skriv et svar