Oliventræ i krukke under halvtag om vinteren

Oliventræ overvintring

Jeg får en del spørgsmål om oliventræer og deres hårdførhed om vinteren i Danmark.

De første oliventræer jeg havde i haven døde simpelthen. Jeg troede det var på grund af kulde, men de er faktisk ret hårdføre så problemet var et andet.

Så her er mine bedste tips til hvordan du hjælper dine oliventræer godt gennem vinteren, uden for meget slæben og arbejde.
Vi har oliventræer af arten Olea europaea (de mest solgte i dk) der overlever i krukker udenfor året rundt, med temperaturer ned til – 12 graders frost. 

Oliventræ i krukke under halvtag om vinteren

Det virker dog som om at mindre oliventræer er knap så hårdfør som de der har stamme med en diameter som ca. en tokrone og derover…så det kan altså godt betale sig at give lidt ekstra for et oliventræ i en ordentlig størrelse.

Her er mine bedste tip til overvintring af Oliventræer ude, året rundt:
1. Oliventræet skal stå tørt, f.eks. under et halvtag eller under udhænget på dit hus. Hvis du har et drivhus eller en lys garage, kan det også være en løsning. Der vandes meget sparsomt.

2. Stil det helt ind til husmuren, gerne ved et vindue, så det får lidt varme.

3. Står det meget udsat for vejr og vind eller er det et mindre Oliventræ du har, kan du pakke det lidt ind i fleecestof (aldrig plast). Fleecestof beskytter mod vind, men samtidig åndbart.

4. Læg evt. nogle blade og grene omkring krukken for at isolere lidt. Står dit oliventræ helt tørt, kan du bruge nogle gamle tæpper.

5. Når foråret nærmer sig og chancen for nattefrost er ovre, sættes de fri og der vandes sparsomt…som regel er det rigeligt med regn.

6. Hvis bladene falder af dit oliventræ efter vinteren, så giv ikke op! Det skyder som regel igen efter 4-6 uger.

Rigtig god fornøjelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *