Pas på dine palmer, 3 hurtige tips

Efterår har de mest fantastiske farver, men i en eksotisk have med mange frostfølsomme planter er det faktisk også lidt trist…for flere af dem skal nu indendørs eller beskyttes mod frost, vind og i de seneste år…også mod fugt. Men når det så er gjort, går der såmænd kun et par dage inden der igen søges efter nye eksotiske planter eksperimenter til næste års haveglæde…også er tristheden fuldstændig glemt.

Men der er ingen vej udenom…her er 3 tips hvis du lige har fået palmer i haven og vil øge chancen for at de har det godt til foråret:
1. Alle andre end hørpalmer skal stå mere eller mindre frostfri. Jeg benytter en halv mørk garage med et par vækstlys der lyser nogle timer pr. dag. Her opbevares bananplanter i krukker, daddelpalmer, agaver, nerium osv. Har du købt en europæisk viftepalme…dem med pigge på bladstænglerne, kan du forsøge at lade dem stå ude – men de skal stå i læ og tørt. Hørpalmer (Trachycarpus Fortunei) i krukker skal også stå meget beskyttet, og helst frostfrit.

Hørpalmer af arten Trachycarpus Fortunei, i vores have i Nordjylland
Hørpalmer af arten Trachycarpus Fortunei, i vores have i Nordjylland.

2. Hørpalmer der er plantet i haven kan, hvis vinteren ikke bliver koldere end de seneste år, klare sig uden problemer…hvis de står i læ, vel at mærke. Vil du være god ved dem, skal du samle palmebladene i toppen med en snor, eller noget pakketape. Hvis vi kommer tæt på -10 grader er det en go’ idé at beskytte vækstpunktet, der hvor de nye blade kommer op af stammen, ved at vikle noget fleece omkring.

Står palmen meget udsat, kan du beskytte hele palmen med fleece. En dygtig haveven har lavet et helt tårn til hver af sine palmer…men mindre kan også gøre det. Fleece er hurtigt og beskytter rigtig fint, samtidig med at det er åndbart…men ikke ligeså flot som tårnene. Jeg har dog valgt mørkegrøn fleece til vores palmer, som er væsentligt finere end det hvide fleece der er lettest at finde i plantecentre.

3. Beskyt palmens rodnet ved at samle en bunke blade i en kreds omkring stammen, eller læg en rund kokosmåtte. Jeg vælger selv bladbunken, da det samtidigt gør noget godt for palmens jordforhold.

Bor du i en krog af landet der normalt er meget ramt af frost, kan du gøre mere ud af vinterbeskyttelse – du kan finde flere guider her på siden ved blot at skrive “vinter” i søgefeltet.

Rigtig god fornøjelse med dine palmer og din have!

Følg efteråret, palmerne og vinteren LIVE i vores lille eksotisk have på Instagram!