De hvide damer på terrassen

3 hvide damer på terrassen i vores have © iminhave.dk
3 hvide damer på terrassen i vores have – Trachycarpus fortunei palmer beskyttet med fleece.

Nu vil nogle af jer der følger med på iminhave.dk måske indskyde at jeg jo plejer at argumentere for at hørpalmerne fint kan klare sig udenfor hele året?

Og det kan de bestemt også, men da vi jo er på grænsen af “hvad der kan lade sig gøre” klimazonen, kan det være nødvendigt at beskytte palmer der står udsat.

Hvornår står en palme udsat i Danmark, Sydnorge og i det sydsvenske?

Når vi planter palmer i f.eks. danske haver, er vi tit fristet til at plante dem så de ses tydeligt.
Det kunne være midt på en gårdsplads eller terrasse. Man kunne måske også føle sig fristet til at plante dem på en lille forhøjning. Derudover er det en misforståelse at palmer helst skal placeres stik syd, så de får masser af sol. Palmer placeret sådan, kan med fordel beskyttes.

Vi taler ikke om beskyttelse mod kulde, da hørpalmer (Trachycarpus fortunei) kan klare ned -15 graders (kortvarigt -18 grader).

Nej vi taler beskyttelse mod fugt, sol og vind.
Vind siger næsten sig selv, da de fleste kender til chillfactor – der med lidt frost og meget vind kan tage livet af palmens vækstpunkt (der hvor de nye blade kommer op af sammen) og dermed altså palmen.

Palmer der står med visne og ødelagte blade, er altså heller ikke det smukkeste…så derfor giver det go’ mening at passe godt på sidste sæsons blade, ik.

Lyder det underligt at beskytte mod sol, når vi taler om palmer?

Det kan måske lyde underligt at beskytte mod sol, når vi taler om palmer. Men stærk vinter- og forårssol er ikke en god kombination når væksten er i dvale og der i den tidlige forårs periode ikke kan suges vand fra jorden.

vinterbeskyttelse af palmer © iminhave.dk
Vinterdækning af palmer der står udsat…bare for at være sikker.

Derfor står der “hvide damer” på vores terrasse – mens mange andre palmer i haven er plantet meget mere fornuftigt og derfor står uden beskyttelse.

…Og så ikke et ord mere om vinter – det er forår!

2 svar til “De hvide damer på terrassen”

 1. Hvornår er det så, at du IKKE pakker hørpalmen ind ? De fylder jo ret meget, så de kan vel ikke plantes op af en husmur ?
  Har du nogle råd til, hvad man gør med en ny (ung) palme, man har købt, og som stadig står i potte, når vi nu nærmer os slutningen af september og det begynder at blive 4 grader om natten?
  Synes der står mange forskellige, ikke samstemmende, ting på nettet om, hvad de kan tåle og hvordan man beskytter dem. En gartner fra Bauhaus sagde til mig, at den bare skulle pakkes ind omkring kernen, ikke roden, og så ku den måske godt stå ude om vinteren. Men når den stadig står i potte, tænker jeg, at det måske er bedst at tage den ind i vores anneks. Der er lidt lys også. Men den fylder jo. Kan man pakke den ind ved at samle bladene, selvom den står inde ? Får den så nok lys ?

  • Hej Tilia
   Jeg skal prøve at svare på det meste, så godt jeg kan:

   1. Hvornår er det så, at du IKKE pakker hørpalmen ind?
   Svar: Det gør jeg ikke når de står godt i læ…jeg samler måske lige bladene og binder dem sammen, så de ikke bliver ødelagt i vinden og for at der ikke kommer så meget fugt ned i det nye skud i toppen af stammen.

   2. De fylder jo ret meget, så de kan vel ikke plantes op af en husmur?
   Svar: Det kan de faktisk godt og de vil som regel trives. De skal nok trækkes 50-100 cm. ud fra muren.

   3. Har du nogle råd til, hvad man gør med en ny (ung) palme, man har købt, og som stadig står i potte, når vi nu nærmer os slutningen af september og det begynder at blive 4 grader om natten?
   Svar: Jeg ville sætte den beskyttet, evt. i en garage eller som du nævner i dit anneks. Der må bare helst ikke være for varmt.

   4. Synes der står mange forskellige, ikke samstemmende, ting på nettet om, hvad de kan tåle og hvordan man beskytter dem.
   Svar: Du har ret, du finder en række artikler på min side her der fortæller lidt om hvad der virker i min have. Det er egne erfaringer.

   5. Enartner fra Bauhaus sagde til mig, at den bare skulle pakkes ind omkring kernen, ikke roden, og så ku den måske godt stå ude om vinteren.
   Svar: spørg altid om han selv har prøvet og om under hvilke forhold. Klimaet kan være væsentligt anderledes blot en km. væk fra hvor du bor.

   6. Men når den stadig står i potte, tænker jeg, at det måske er bedst at tage den ind i vores anneks. Der er lidt lys også. Men den fylder jo. Kan man pakke den ind ved at samle bladene, selvom den står inde ? Får den så nok lys ?
   Svar: Du kan fint samle bladene, ingen problem.

   Rigtig god fornøjelse med palmerne. Vær ikke så bekymret, hørpalmer er ret hårdføre.
   Beskyt mod vind, fugt og frost.
   Vind handler om bladene – saml dem og bind dem sammen.
   Fugt handler om hjertet, der hvor det nye bladskud kommer om af stammen. Benyt evt. fleece til at vikle omkring.
   Frost handler om toppen af roden og hjertet.
   Læg et godt lag blade el. dækbark omkring stammen. Pak evt. palmen ind i fleecestof.
   En hørpalme kan godt kortvarigt klare ned til ca. -15 graders frost…nogle lidt mere, andre lidt mindre.

   Håber du kan bruge det, vh Henrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Et lille regnestykke for at undgå spam: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.