Hvordan så med palmerne?

en stor hørpalme vinter beskyttet i vores have © iminhave.dk
En ca. 3 meter høj hørpalme der er klar til vinter. Den er pakket ind i åndbar fleece stof der beskytter mod vind og regn.

…jeg ved ikke hvor mange gange jeg bliver spurgt om det, hver gang der står vinter på kalenderen – jeg siger jer, det er vildt mange gange!

Men det er helt ok, jeg elsker at tale om haven, havedrømme og stemninger og eksotiske planter…men det jeg elsker allermest er at høre om andres haver og erfaringer – så hermed en stor tak til alle i andre havebloggere, TAK!

Men lad mig osse lige svare

…på det mest stillede spørgsmål i vores eksotiske have; “Hvordan så med palmerne?”
Det de fleste tænker på, er selvfølgelig hvordan de klare vinteren…men det er som om de ikke helt tror det, når jeg siger at de fleste klare det fintMen det gør de altså!

Jeg er dog spændt på denne vinter…indtil nu har efteråret været meget fugtigt og det er altså ikke lykken for eksotiske planter. For væksten er næsten gået i stå, så vandet kan ikke bruges og derfor kunne der blive et problem med råd.

En del eksotiske planter og palmer er kommet ind at stå frostfrit og med nogle timers daglig vækstlys. Derudover er en lille blæser sat til at skabe cirkulation…netop fordi mange planter var meget fugtig da de blev sat ind. Jeg vil tro at der i år er i ca. 65 palmer + bananplanter osv. i vinterhi.

Men efterhånden er de planter og palmer der også har klaret de seneste vintre, blevet på deres plads ude, til trods for et fugtigt efterår og start på vinteren.

Hørpalmerne, også helt små, har fint klaret de seneste år udendørs…så det kan klart anbefales at prøve i villahaven (men læs artiklerne her på siden om placering).

Efterhånden bliver grænserne forsøgt presset til det yderste, i vores forsøg at skabe en lille eksotisk have i Nordjylland. Netop fordi det næstefter at skabe den rigtige stemning i haven, er det der motivere mig…at se hvad der kan lade sig gøre. I år forsøger jeg f.eks. for første gang, om nogle 1,5 høje Butia capitata palmer fra Argentina kan overvintre ude i det nordlige Danmark.

Stemning foran huset © iminhave.dk
Kombination af roser og palmer giver stemning til sidst på sæsonen – her fra pladsen foran huset, først i november.

Men som tidligere nævnt…er stemningen det vigtigste i den eksotiske have

Og i år har vi været tæt på at ramme den rette stemning i haven. Det vil sige den rette kombination og placering af planter, små pladser, gange og effekter…og i en skala, så vi tror på det.

Lad mig give et eksempel – hvis du f.eks. ønsker dig en Japansk have, er det som regel ikke nok at plante en bambus og en vippende vandbambus feature…for det vil næppe være nok til at du tror på du er i en have i Japan! Du må altså gøre det i et omfang der gør at du tror på det…det er det, der sætter den rigtige stemning.

I år er det lykkedes at give os, en oplevelse af afslappet eksotisk kyst feriestemning og eventyr i haven – og for mig er det, det vigtigste i en levende have. Men samtidig noget der kan arbejdes videre med og udvikles som følge af kommende observationer, inspiration, samtaler og oplevelser.

Hvordan ser der ud i haven nu?

Her er lidt billeder fra lige nu (følg LIVE på Instagram):

sol og lidt koldt i haven © iminhave.dkYucca og lidt sne i haven © iminhave.dk

2 svar til “Hvordan så med palmerne?”

 1. Ja hvordan så med palmerne, jeg pakker også mine ind i fleece, men de er endnu ikke kommet i jorden….dag haven endnu mangler at blive anlagt ! Strammer du bare toppen ind, eller klipper du af, Jeg har ladet bladene være frie, men pakke stammen og vækststedet ind i. Det bliver nu så grimme bladene, går ud fra det er vinden og frosten. Faktisk blev de ikke rigtig pæne igen før sidst i juni 2014, klippede de mest skadede blade af i april. Overvejer om jeg skulle lave at par tårne,til at stille op om vinteren og pakke den ind i fleece, samt lave en transparent tophat i polykarbonat.
  Henrik

  • Hej Henrik
   Klart der mangler lidt i haven…det er jo et vildt imponerende projekt i har gang i.
   Palmerne bliver pakket ind efter hvor de står placeret.
   Vi skal beskytte roden, den tåler ikke meget frost. Derefter er det vækstpunktet der skal beskyttes mod frost, vind og regn.
   Men er palmerne placeret et sted hvor de får stærk forårssol, og / eller vind, pakker jeg også bladene let ind.
   Dermed undgår jeg som regel de visne blade.
   En anden vigtig grund til at pakke bladene ind på store palmer, er udfordringen med den megen regn…fugt der samles i vækstpunktet kan altså skabe problemer med råd og skimmel.

   God vind ned dit projekt…jeg følger det med største fornøjelse.
   /Henrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *