Marehalm i haven

Jamen, er det virkelig marehalm?

…jeg får tit det spørgsmål når der er gæster i haven.

Og jo, det er virkelig marehalm…og jeg er vilde med dem.

Min første grund til at vælge marehalm er at det passer perfekt ind i temaet i vores have…det her sydlandske seaside look.

Men det har osse mange andre fordele.
Marehalm er super hårdfør…og kan både klare vind, frost, vand og tørke.
Det er fantastisk at have den slags planter i haven, da de fleste andre planter er eksotiske og derfor kræver speciel pleje og nogle skal flyttes ind til vinter og ud i skygge til foråret osv.

Men næst efter at marehalm passer i havens tema, er den vigtigste grund den fantastiske blå farve og lyden når en let brise stryger gennem plantens blade…jeg elsker marehalm!

Nogle af vores mamarehalm er plantet i zinkkrukker og andre igen, i hjemmebygget trækasser, som det ses på billedet herunder.

Det er en go idé at plante i krukker, for når den først får fat…breder den sig vildt!

image

image

13 svar til “Jamen, er det virkelig marehalm?”

 1. Hej Henrik,
  Jeg har erfaret, at marehalm breder sig voldsomt meget og jeg kæmper med at holde det ude af fliserne, hvor det skyder lystigt.
  Mine står i fuld sol næsten for flot med op mod 170 cm høje blomsterstande. Min bekymring er nu, hvorvidt jeg bør klippe blomsterstandene af, i.t.a at frøene spreder sig overalt og danner nye planter? Jeg er med på, at rødderne spreder sig, men gør frøene også?
  Mvh Karina

  • Hej Karina
   Ja, det tror jeg godt de kan…men rodskud er nok det mest udfordrende at styre.
   De bedste hilsner

 2. Hvor er det bedst at købe marhalms planter. Vi skal til at sætte nogle i nogle bede ved vores sommerhus i Blokhus.
  Mvh. Pia

 3. Hej….og tak for gode råd om pasning af marehalm. 🙂

  jeg har lige fået plantet marehalm i 7 krukker og det ser vildt flot ud. Jeg vander flittigt og de ser ud til at have det godt.
  Blev rådet til at plante marehalmen i rent sand og det har jeg gjort. Er nu alligevel lidt i tvivl om sandet skulle have været blandet med jord?

  • Hej Lisbeth, hvor lyder det spændende.
   Ang. plantning kommer det lidt an på om det er marehalm købt på en planteskole eller om du har været på rov på stranden.
   Hvis det er købt på en planteskole er det fordelagtigt at plante i jord, da planten ikke helt er den samme som dem man finder på stranden…og forøvrigt også har en flottere blå farve og i længere tid (syntes jeg).
   Hvis planterne er fra stranden tænker jeg at sand ok…har ikke selv haft super succes med strandplanter.
   Vh Henrik

 4. Hej, er det en ide at klippe Marehalm? Efter vinter var de helt visne/gule. Er det en ide at klippe de gule blade ned? Nu først i juni er der kommet aks. Skal de klippes ned eller dør og visner de selv?

  • Klart…jeg klipper marehalm ned i foråret til ca. 15 cm. over jorden.
   Go’ sommer 🙂

 5. Hei igen…

  Har prøvet utallige gange nu, men det ender med samme resultat, bladene ruller sig sammen efter kort tid og de blir helt visne(gule)… Har prøvet at plante i både sand, jord og en blanding… Er det årstiden der er forhindringen ??

  Mvh

  Lasse

  • Hej Lasse
   Er det marehalm du har købt eller lånt på stranden?
   “Lånt” marehalm skal have et årstal tid til at sætte sig og lave rødder – indtil da, kan det godt se lidt døde ud (kan ikke anbefale at låne, da alt vores strandsand jo helst skulle blive på stranden).

   Købt marehalm er lige til at plante, og står det i halvskygge og vandes godt ved plantning og ugerne derefter holder det sig fint.
   Jeg tror bar du skal have lidt tålmodighed 🙂

 6. Hvordan er det lykkedes dig at plante marehalmen uden at visne… Passer det ellers sig selv, eller kræver det noget særligt

  • Hej Lasse
   Ret enkelt…plant og vand godt i starten.
   Min erfaring er at de skal have plads – plant ikke i for små krukker.
   Ha en go dag 🙂

  • Hej.
   Jeg har plantet marehalm (købt på planteskole) i store høje trækasser (for at kunne styre denne invasive plante) som indvendigt har Aflange “plastik Spande”. Jeg har boret huller i bunden af spandene så overskydende vand kan løbe fra, dernæst lagt leca nødder/kugler i bunden af samme årsag. Planterne er derefter sat i en blanding af pottemuld og sand ( lidt mere jord end sand). Nogle af kasserne står i fuld sol, andre i sol/skygge og andre igen i fuld skygge og de klarer sig alle fantastisk godt. Eneste forskel er at de som står i skygge vokser mere opad for at finde lys, og de der står i fuld sol er lavere men breder sig mere. Jeg har klippet dem ned om foråret og vander Lidt når der er tørkeperioder men ellers passer de sig selv 🙂
   Vh Frederikke

   • Hej Frederikke, det er en rigtig fin erfaring. Tusind tak.
    De bedste have hilsner Henrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *